Mami nagyon boldog, nézheti a híreket éjjel-nappal

Rendszeresen meg szoktam látogatni a nagymamám, aki már 85 éves is elmúlt. Nem szereti ha számoljuk, ha pedig valaki rákérdez a korára azt mondja nem tudja, vagy pedig, hogy “éppen elég idős vagyok, hogy erre ne kelljen válaszolnom”. Sajnos mami egyre nehezebben mozog, sok időt tölt a szobában és sajnos sokat nézi a TV-t is. Mikor utoljára voltam nála láttam, hogy egyre rosszabb állapotban van az a régi ócska TV, nem akarom, hogy valami baja legyen tőle. Mondjuk a szeme romoljon, vagy fájjon a feje. Nagyon szereti nézni a híreket, mindig képben van, hogy melyik csatornán épp milyen hírek vannak.

Mami okos nő, tudja a sok hírt rendszerezni a fejében, nem hisz el mindent amit hall és lát, kritikus a gondolkodása, és ez nagy szerencse, sokaknak kellene tanulni tőle.

A napokban felajánlottam neki, hogy veszek egy új TV-t, mert ez már valóban egy ősi, rozoga darab, amit jó lenne már kidobni. A Best Markt oldalán fogom megvenni a TV készüléket, mert ott eszméletlen sok van, óriási a választék, de szerencsére van egy részletes leírás így nem veszik el az ember a sok-sok TV erdejében.

TV

Megkülönböztetünk több féle típust, van plazma TV, LED, LEC és OLED. Ha televíziót vásárolunk, fontos szempont a méret. Maminak a hírek nézéséhez nem szükséges olyan nagy, meg persze nincs is olyan sok hely a nappaliban. A honlapon minden mérethez leírják, hogy milyen távolságból ajánlott nézni, ami remek dolog. Én egy 42″-es képátlójú TV-t választottam, amit másfél, két méter távolságból érdemes nézni. A méret mellet a készülék felbontása is egy fontos szempont. A készülék, amit maminak néztem ki, 4K felbontású, ultra HD, azaz 3840 x 2160 pixeles.

Hasonló fontos szempontok még a televízió vásárlás során, hogy milyen a képernyő technológiája, milyen megjelenítési tulajdonságai vannak, milyen a képfrissítési frekvencia és a lejátszás folyamatossága. A hang minősége is nagyon fontos, és hogy mennyi energiát fogyaszt az adott készülék, milyen típusú jeleket képes fogni a TV, vagy hogy milyen a design. Bár ezek a híradót kedvelő nagymami szempontjából kevésbé releváns dolgok, de mégsem szabad elsiklani az ilyen információk mellett sem. Így mindent elolvastam, amiket a honlap ezekről a szempontokról írt, mielőtt kiválasztottam volna a megfelelő TV készüléket.

Egy olyan távirányítót választottam, ami kényelmes de azért strapabíró is, nincsenek rajta túl bonyolult jelzések, és a fő gombok hangsúlyosak méretüket tekintve. Így ha mamin nincs szemüveg akkor is meg tudja találni könnyen azt a gombot, amivel tudja a TV-t irányítani, csatornát vagy hangot változtatni.

A különböző SMART funkciók megléte maminak nem fontos, de ha majd a családba kell új TV akkor nem árt ezekre is odafigyelni. Például, hogy legyen USB, HDMI, VGA csatlakozó, memória kártya leolvasó és elérhető legyen az internet is.

Szóval meg is rendeltem a készüléket a Best Markt oldalról, és izgatottan várom, hogy megérkezzen és mami ki tudja próbálni. Teljesen más tapasztalat lesz neki, ebben biztos vagyok. Szuper, hogy 2 év gyártói garanciát kaptunk a TV-hez, és több mint 7 ezer forint kedvezménnyel tudtuk megvenni. A szállításra pedig csak 2 napot kell várnunk.