Vidéki fejlődés, elérhető napelem

Nemrég vettem egy gyönyörű kis nyaralót vidéken. Kint van az erdő szélén, csak a madarak csicsergését hallani, ember ritkán vetődik arra, nagy, dzsungelszerű telek is tartozik hozzá. Hétvégente járunk ki a családdal ide kikapcsolódni, lecsitulni a városi zaj és stressz után. Az egyetlen kényelmetlenség, hogy elég messze vagyunk a villamosenergia szolgáltató központjától és bizonytalan néha az áramellátás. A gyerekek pedig kijelentették, hogy megbízható melegvíz szolgáltatás és telefonfeltöltési lehetőség nélkül ők legközelebb nem jönnek. Szerencsére egy barátom nem rég mesélte, hogy napelemes rendszert vett a napelemrendszer.info-tól és nagyon elégedett volt velük. Főleg arról mesélt sokat, hogy a napelem méretek milyen gondosan lettek megválasztva.

Mint megtudtam ugyanis, ez a legfontosabb kérdések között szerepel. A márka adott, a napelemrendszer.info mindig a Sharp kiváló minőségű napelemeit használja. Ez a japán cég ugyanis már hatvan éve van jelen a napelem piacon, termékeik még az űrtechnológiában is használatosak. Az inverter és a tartószerkezet esetében is megvan a bevált néhány partner, azok közül válogatnak, hogy megalkossák a mi számunkra legideálisabb napelemes rendszert.

A megfelelő napelem méretek kiválasztása viszont nem könnyű, sem alá, sem fölé nem szabad lőni sokkal. Ezért jó, hogy a napelemrendszer.info munkatársai telefonos egyeztetés után a helyszínen is felmérik a házat, amire a rendszert tenni szeretnénk. Lehet ugyanis olyan kizáró tényező is, ami miatt nem javasolják a tetőre szerelt napelemes rendszert. Például, ha rossz az ingatlan tájolása vagy ha nem megfelelő a tető dőlésszöge. A személyes bejárás során pedig alaposan megismerik a megrendelő igényét is. A mostani felhasználásunkhoz képest terveznek valamennyivel fölé a napelem méretekkel, hogy a bővülő háztartás igényeit a következő évtizedekben el tudja látni. Hiszen itt valóban ilyen hosszú távra tervezünk.

Nekünk most különösen fontos a napelem megfelelő mérete, mert szigetüzemű napelemes rendszer kerül majd a házra. Ha ugyanis ingatlanunk közel lenne a szolgáltató valamelyik központjához, akkor a napelemes rendszer be lenne kötve a szolgáltató hálózatába. Ez ideálisabb és kedvezőbb áru megoldás, amiben sokkal nagyobb a rugalmasság, mint a szigetüzemű napelemes rendszerben. Ha ugyanis épp többletet termel a napelemes rendszer, akkor a szolgáltató egyszerűen átveszi és megvásárolja azt. Ha pedig esős, borús az idő vagy éjszaka használunk áramot, akkor a villamosenergia ellátás automatikusan a hálózatról történik. A szigetüzemű napelemes rendszer azonban a megtermelt többletet akkumulátorokba tölti és onnan használja fel éjszaka vagy borongós napokon. Érdekesség, hogy Németországban ez a megoldás a népszerűbb. Itthon a felhasználók nagy része inkább a hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszerre szavaz. Nekünk ugyanis a szigetüzemű nyaralónk esetében számolnunk kell az elhasználódó akkumulátorok költséges cseréjével is, ami egyértelműen plusz költséget jelent a hálózatra csatlakoztatott rendszerhez képest.

Nagyon jó lehetőség viszont, ha jól értem, hogyha tanyaként elismertetjük magunkat, akkor új pályázati lehetőségek nyílnak meg a számunkra és vidékfejlesztés keretén belül akár 95%-os támogatást is kaphatunk a napelemes rendszerre. Mindenképp körbe fogom járni alaposan ezt a lehetőséget is, hiszen akár 4 millió Forint támogatást is jelenthet.

Első lépésként ajánlatot kértem, ezután telefonon, majd személyesen megkeresnek a napelemrendszer.info munkatársai. Remélem, az oldalon említett kb. 2 hónap alatt valóban átfut a folyamat és hamarosan ismét együtt lehet a család minden tagja a kis nyaralóban.