A jó dolgoknak hamar híre megy

Rengeteg reklámot látni a híroldalakon, újságokban, az interneten mindenhol, de még a hagyományos, óriásplakátos vagy szórólapos módszer is működik. De én azt gondolom, hogy ahogy a hírek úgy terjednek a leggyorsabban, ha egymásnak mesélik az emberek, a szolgáltatások és termékek jó híre is így terjed és nagyon sokan mások véleménye alapján döntenek valami mellett vagy éppen ellen. Legyen szó egy baráti beszélgetésről vagy hivatalosabb véleményformálásról, mindig elgondolkozunk mások véleményén, még akkor is, ha végül arra konklúzióra jutunk, hogy nem értünk egyet velük. Ez így van a hírekkel, eseményekkel, reklámokkal, mindennapi történésekkel. Érdemes a híradóban látott dolgokat vagy a rádióban hallott információkat is ilyen alapos átgondolással és feldolgozással kezelni, nem kell mindent elsőre elhinni.

Velem is ez történt a múltkor, hogy egy barátnős kávézós beszélgetős délután hozta meg a várva várt megoldást egy régóta húzódó problémámra, pedig nem ezért akartam találkozni a barátnőmmel. Én személyügyesként dolgozom már hosszú évek óta és így a feladataim közé tartozik a csapatépítő tréningek és alkalmak megszervezése is. A barátnőmnek nagyon különböző a munkája, ő egy nagyobb cégnél a marketing osztályon dolgozik. A kávézás alkalmával elmesélte, hogy a közelmúltban voltak csapatépítő hétvégén a Balatonon és egyszerűen imádta minden percét, hihetetlenül jó volt és ha tehetné, simán visszamenne bármikor. Erre egyből elkezdtem nagyon figyelni, mert nálunk is érik már egy csapatépítés, amit nekem kellene megszerveznem, de a legutóbbi kudarc után még nem tudtam kitalálni semmi elfogadhatót.

Az a baj a csapatépítő tréningekkel, hogy a kollégák egyfajta kényszernek élik meg, hogy össze vannak zárva, különféle ostoba feladatokat kell megoldaniuk és mindenki elvárja tőlük, hogy élvezzék és a nap végén egymás nyakába boruljanak, majd soha többet ne legyen konfliktus közöttük. Az ideális csapatépítés játékok segítségével történik, de nem olyan szinten, hogy azt már megalázónak érezzék a résztvevők. Persze, ez mindig az adott csapattól függ, hogy ki mire vevő és mi fér még bele neki. Amikor utoljára volt nálunk csapaépítés, mindenki kiborult a nap végére, vagy a bugyuta feladatokon, vagy a többiek viselkedésén, vagy egyszerűen csak azon, hogy miért kényszerítik ilyesmire. Úgyhogy a tapasztalatok alapján egyértelművé vált, hogy valami olyan programot kell kitalálni, ahol mindenki együtt van és ha akar, tud a többiekkel beszélgetni, de nem muszáj végig a kollégák társaságában lenni.

Erre tökéletes megoldásnak tűnt a barátnőm által átélt balatoni csapatépítés, ami alapvetően a vitorlázás köré szerveződött. Igénytől függően lehetőség volt egy nagy hajó bérlésére és kicsit lazább, kirándulós, strandolós programra, de ha kisebb létszámú volt a csapat, akkor a vitorlásverseny is megoldható volt. Ők mind a kettőt kipróbálták és nagyon élvezték; a vitorlás versenyen egészen összemelegedtek a csapattagok, a hajókázás során pedig lazábban ismerkedtek, beszélgettek. Szimpatikus volt nekem ez a kettősség, hogy nem csak egy program van egész nap vagy egész hétvégén, hanem változatos a csapatépítés és még valami újat is tanulnak a résztvevők. Elkerülhetetlen egy kis oktatás a vitorlázás előtt, mert nem valószínű, hogy sokan tudnak irányítani egy vitorlás hajót; a csapatépítőn megszerzett ismereteket viszont már bármikor kamatoztatni tudják a kollégák és ki tudja, lehet, hogy valaki ott szeret bele a vitorlázásba és később komolyabban is foglalkozni kezd vele.

Ezen kívül nagyon jó még, hogy az évszakhoz igazodik a csapatépítő program, tehát nem kell negyven fokban a tűző napon zsákban ugrálni vagy eldugott kincset keresgélni, hanem lehet strandolni, fürdeni és élvezni a gyönyörű balatoni panorámát. A cég renoméjának is jót tesz, ha elterjed, hogy ők a Balatonon tartanak vitorlázós csapatépítést és tényleg komolyan veszik az ilyesmit, nem csak meghívnak egy trénert az irodába, aki néhány óra alatt teljesen kiidegeli a dolgozókat, felmarkolja a nagy pénzt és már el is tűnik. Nem hallottam még erről a csapatépítő programról, de mivel a barátnőm annyit lelkendezett róla, mindenképpen utána nézek és még az is lehet, hogy meg is van a mi csapatépítőnk programja.