A hírekből értesültem egy páratlan lehetőségről

Aki ismer, az tudja, hogy szeretek képben lenni azzal kapcsolatban, hogy mi történik a nagyvilágban. De nem csak világszerte, hanem a közvetlen környezetemben történtekkel is igyekszem tisztában lenni, főleg a saját lakhelyemen. Éppen ezért mindig megveszem a városi hírlapot, amiből úgy gondolom, hogy elég információt tudok összeszedni ahhoz, hogy naprakész legyek. Sokan régimódinak tartanak, amiért még mindig papír alapú hírlapokat olvasok, nem pedig az interneten tájékozódok. Engem nem igazán zavar, mert ez az egy olyan dolog van az életemben, amin valószínűleg nem fogok változtatni, legalább is addig nem, amíg nem muszáj.

Kész rituálém alakult ki akörül, amikor megveszem munka előtt a szokásos hírlapomat. Az újságárus már ismer, így mindig beszélgetünk egy keveset, hogy éppen mi történik a másikkal. Ezután, mivel tömegközlekedéssel járok dolgozni, a vonaton előveszem a lapot, és nekiállok elolvasni. Az egyik ilyen reggel épp a szokásos körömet róttam az utazással-olvasással kapcsolatban, amikor egy hirdetés felkeltette a figyelmem, mert korábban még nem láttam. Napelemeket reklámoztak, és mivel nekem a dolog aktuális volt, úgy döntöttem, hogy elolvasom, miről is van pontosan szó.

A napelemesrendszerek.info nevezetű weboldal hirdetése volt, ahol napelemes pályázat lehetőségét taglalták. Nem volt túl sok minden ott az újságban, ezért elővettem a telefonomat, és beütöttem a keresőbe az oldal nevét, hogy bővebben tudjak tájékozódni. Azért szerettem volna minél több mindent megtudni, mert nem sokkal azelőtt vásároltam meg életem első saját házát, és a felújítási munkálatok előtt álltam. Eszembe jutott a napelemek felszerelésének gondolata, hiszen minek kezdjek bele az egészbe egyszer akkor, ha már minden kész, amikor megtehetem azt is, hogy már az elején, a feltételek szerint alakítom ki az otthonomat, hogy lehetővé váljon a napelemek felszerelése?

A weboldalról megtudtam, hogy ez tulajdonképpen nem egy hagyományos értelemben vett pályázat, hanem egy 0% THM-es hitel. Az a lényege, hogy amekkora összeget felvett az ember a háza energiaellátásának korszerűsítésére, pont ugyanannyit is kell visszafizetnie. Az a célja ennek a támogatásnak, hogy növelje a lakosságban a hajlandóságot arra, hogy korszerűbb és zöldebb módját válasszák az energia felhasználásának. Véleményem szerint ez egy nagyon jó lehetőség, mert a saját példámat hozva fel, ha nem lenne ez a hitel, nem tudom, hogy összegyűlne-e valaha annyi pénzem, hogy önerőből tudjak egy ilyen nagyszabású projektet finanszírozni.

Azonban mint minden támogatásnak, ennek is vannak feltételei. Ha ezek teljesülnek, akkor kaphatjuk csak meg az összeget, amit aztán a korszerűsítésre fordíthatunk. Ilyen feltétel például az, hogy az igénylő személynek nagykorúnak és cselekvőképesnek kell lennie. De az az ingatlan felett, amelyet felújítani szeretne az illető, tulajdont vagy résztulajdont kell gyakorolnia, és ennek állandó vagy ideiglenes lakhelyéül kell szolgálnia. Vannak természetesen kizáró okok is, mint minden esetben. A hiteltámogatás elnyerhető maximális összege 10 000 000 Ft, míg a legalacsonyabb 500 000 Ft lehet. A futamidőt is meg lehet választani, de nem lehet több, mint 20 év.

Ebben az esetben különösen örültem, hogy megvettem aznap reggel a szokásos hírlapomat, hiszen egy páratlan lehetőség hullott az ölembe. Bár szerintem mindenképp megéri a dolog, nagyon át kell gondolnia az embernek, mielőtt belevág egy ilyen projektbe, mert ez egy hosszútávú befektetés, aminek a megtérülési ideje sajnos nem éppen a legkevesebb. Én eldöntöttem, hogy belevágok és korszerűsítem az otthonom energiaellátását!