Autóápoló szettre bukkantam a hirdetések között

A híroldalakon és különböző hírportálokon mindig alaposan végig böngészek minden hírt, hátha találok olyat is, ami számomra fontos és érdekes információkat rejt, de elsiklana felette a figyelmem. Éppen emiatt az alapos és figyelmes nézegetés miatt szokott rettentően irritálni, amikor az arcomba ugrik egy reklám, ami rosszabb esetben videó és hosszú percekig kell keresgélnem a kis x-et valamelyik sarokban, mire meg tudok tőle szabadulni. Hiába igyekeznek a híroldalak a mindenféle sütikkel és személyre szabott beállításokkal, a reklámok döntő többsége számomra közömbös vagy kifejezetten irreleváns, semmint vonzó vagy vásárlásra ösztönző.

Ma reggel is hasonló módon olvasgattam a híreket a reggeli kávém közben, amikor felugrott az első hirdetés. Kénytelen voltam végig nézni, valami mosóport reklámozott. Nem sokkal utána jött a következő hirdetés, aztán még egy. Kezdtem begurulni, úgyhogy egyre gyorsabban csuktam be ezeket a hirdetéseket, amikor megakadt a szemem az egyiken. Autóápoló csomagot reklámozott, de sajnos már rányomtam a bezárásra, mire ezt észre vettem. Pedig ez még érdekes is lett volna a számomra, mert imádom, ha az autóm csillog-villog. Kívül-belül.

Igen, tudni kell rólam, hogy szinte alaposabban rendben tartom az autómat, mint magamat. Na jó, ez így természetesen nem igaz, de rendkívüli mértékben odafigyelek rá. Nekem a kocsimosás nem annyiból áll, hogy slaggal és esetleg egy kis autósamponnal megcsöszötölöm a kocsit és kész is. Van külön előmosó samponom, ami a makacs szennyeződéseket lazítja fel, és így a sima autósampon le tudja őket hozni. A mosás után pedig waxot használok, hogy szépen csillogjon az egész autó. Ha a külső kész, jöhet a belső is. Kiporszívózom az egész kocsit, megpucolom az ablakokat, letörlöm a műszerfalat, bekenem a műszerfal ápoló szerrel, várok egy kicsit, letörlöm. Van külön a flakon, amit csak a műszerfalra használok és van egy másik, amit kizárólag a kormányra. Fertőtleníteni is szoktam az autóban, mert talán kevesen gondolnak rá, de mindenfélét összefogdosunk, aztán beülünk az autóba, megfogjuk a kilincset, a kormányt, a gombokat. Így rajtuk maradnak a kórokozók és zsírosak lesznek a bőrünktől. Ez így kicsit kényszeresnek tűnhet elsőre, de nem szeretem a hevenyészett munkát.

Az autótakarítás szinte egy egész napos program, de én nem szoktam bánni, mert szívesen szánom rá az időt, hogy a mindennapi közlekedésre használt járművem tiszta és ápolt legyen. Ezt az elvet vallom akkor is, amikor szervízre vagy valamelyik alkatrész cseréjére kerül a sor. Nem csak akkor kell kicserélni valamit, ha már szinte kiesik a kocsiból, hanem akkor is, ha előírja a kötelező szerviz. Attól még, hogy nem törik ketté vagy hajlik el, elhasználódhat és majd a legváratlanabb helyzetben okozhat galibát. Annyira szokott fájni a szívem, amikor rozsdás és szétrohadt autókat látok. Csak egy kis odafigyelés és ápolás kellene nekik és máris eredeti pompájukban ragyognának. De ugye az autóápolásra időt kell szánni és pénzt kell beleölni, amit nem mindenki tesz meg szívesen.

Bevallom őszintén, hogy én sokat költök különböző autóápolási termékekre. Vagy ha nem is sokat, az átlagosnál mindenképpen többet. Sokféle terméket használok az autó különböző részeire és mivel gyakran tisztítom az autót, általában hamar el is szokott fogyni egy-egy flakon vagy tégely autóápolási szer. Rendszerint online szoktam ezeket megrendelni, ha éppen akciósok, akkor egyszerre többet is, mert elállnak, nem romlanak rám. A közeli autós boltban szoktam átvenni a rendelésemet, de nem azért, mert sajnálom a pénzt a futárra. Hanem mert minden alkalommal jót beszélgetek a boltban lévő srácokkal, megtárgyaljuk az új termékeket, a tapasztalatokat a különböző szerekkel és ha éppen valamilyen problémába ütköztem vagy kíváncsi vagyok valamire, akkor mindig kikérem a tanácsaikat is. Jobban otthon vannak az autók műszaki dolgaiban, mint én, ezért időről időre hasznos információkkal és tanácsokkal látnak el. Plusz ők ügye nagykerből rendelnek mindent, úgyhogy alkalmanként lehetőségem nyílik olyan termékeket kérni tőlük, amiket amúgy nem tartanak a boltban.